Grå starr

Grå starr, katarakt, är en form av synnedsättning. Det är inte farligt och synnedsättningen sker under en lång period. Vissa kan dock behöva operera in en ny lins för att se bättre.


Grå starr

Vid behandling av grå starr tar man bort ögats grumliga lins för att byta ut den mot en konstgjord lins.

Grå starr – grumlig lins

Vid gråstarr försämras synen. Det sker under en långsam utveckling.

Ögats lins blir så grumlig att du ser sämre. Konturer och färger försämras, du blir lättare bländad, du kan se dubbelt och om kan ha svårt med avståndsbedömningen.

Det är oftast äldre personer som drabbas av grå starr. Kvinnor drabbas oftare än män.

Vad händer i ögat?

Linsen i ögat bryter ljusets strålar och gör att en bild skapas på näthinnan. Men vid grå starr är linsen grumlig och bilden på näthinnan blir suddig. Tänk dig att en lins på en kamera är smutsig – då kan inte fotot bli bra.

Varför blir linsen grumlig?

När du blir äldre är det normalt att linsen blir grumligare, men vid gråstarr blir linsen så pass grumlig att synen påverkas rejält. Man vet däremot inte varför detta händer hos äldre personer.

När yngre personer drabbas har man däremot bättre koll då man vet att det beror på andra omständigheter så som diabetes, undernäring, rökning och vitaminbrist.

Operation som behandling

Har du grå starr är det inte bråttom med behandling eftersom sjukdomen utvecklas så långsamt. Grå starr kommer inte heller skada några andra delar av ögat. Vissa klarar sig utan operation eftersom synnedsättningen sker så långsamt.

För de som behöver operation byts den grumliga linsen ut mot en ny konstgjord lins.