Ögoninflammation

Ögoninflammation heter egentligen bindhinneinflammation eller konjunktivit. Det är en vanlig sjukdom bland barn och är väldigt smittsamt. Ofta drabbas du av ögoninflammation i samband med en förkylning. Ögoninflammation kan orsakas av virus eller bakterier.


Ögoninflammation

Om ditt barn har ett varigt öga ska det stanna hemma från förskolan. Ögoninflammation smittar lätt, både genom direktsmitta och luft.

Symptom

Ögonvitan är röd, speciellt i ytterkanterna. Ögat tåras av klar eller kladdig vätska. Vätskan är oftast gulaktig. Ögonlocken kan vara hopklistrade på morgonen när du vaknar. Ögat ömmar och är svullet. Du kan också vara ljuskänslig.

Vad orsakar ögoninflammation?

Ofta drabbas du av en ögoninflammation i samband med förkylning. Ögoninflammation kan också orsakas av en allergisk reaktion eller skräp i ögat.

Hur smittar ögoninflammation?

Ögoninflammation är väldigt smittsamt. Ögoninflammation orsakad av virus kan smitta genom luften. Viruset sprids som ett moln när någon smittad nyser eller hostar. Ögoninflammation orsakad av bakterier eller virus smittar också genom direktsmitta.

Om du gnuggar dig i ögonen och sedan tar på något kan den som sedan tar på samma ställe bli smittad. Därför är det bra att ha en väldigt bra hygien och tvätta händerna ofta. Både för den smittade och för personer i dess omgivning. Det är också bra om den smittade har en egen handduk.

Ett barn som är smittat bör stanna hemma från förskolan om ögat är varigt.

Egenvård

Tvätta rent ögat med ljummet vatten eller saltlösning på en bomullstuss. Dra tussen från yttre ögonvrån in mot inre ögonvrån. Du kan behöva tvätta ögat flera gånger om dagen. Besvären brukar avta av sig själv. Gör de inte det, så kontakta vården. Ibland kan du behöva använda en salva eller ögondroppar efter att du har rengjort ögat. Dessa hittar du receptfritt på apoteket.

Sök vård

Om ögat fortfarande är varigt efter en vecka kan du behöva behandla inflammationen med antibiotika. Du kan även söka vård direkt efter att du har drabbats av ögoninflammation, speciellt om du har ont eller ser dåligt.

En annan form av ögoninflammation är inflammation i synnerven. Då försämras sikten och du bör söka vård.