Ögonlaser

Ögonlaser är en vanlig metod för att korrigera synfel som närsynthet och astigmatism. Det är ett alternativ för dig som inte vill bära glasögon eller kontaktlinser.


laser-kontrollDe två vanligaste behandlingarna för synfel med laser heter Lasek och Lasik. De skiljer sig endast i tekniken som används under operationen.

Laserbehandling passar dig som är över 20 år då synen helt har stabiliserats. Dessutom ska du inte ha haft några förändringar i synen de senaste två åren.

Både Lasek och Lasik kan korrigera närsynthet, svag översynthet och astigmatism. I båda fallen får du bedövande ögondroppar innan operationen så du inte känner någonting men annars är du vaken under ingreppet. Hela operationen tar bara tio minuter.

LASEK

Med Lasek opereras ofta ett öga i taget, med ungefär en månads mellanrum så att det första ögat får läka innan det andra behandlas. Under operationen skrapar kirurgen bort det översta lagret av hornhinnan som ett litet lock för att komma åt hornhinnan med lasern. Vävnad putsas sedan bort från hornhinnan med laser så att ditt öga kan bryta ljus som kommer mot ögat utan synfel. Det översta skiktet av hornhinnan läggs sedan på igen för att läka och en kontaktlins läggs överst som bandage. Det kan du själv ta bort efter några dagar.

LASIK

Vid Lasik används istället en maskin (kerostat) som sugs fast på ögat med vacuum. I maskinen sitter en motordriven kniv som gör ingreppet. Den skär bort det översta skiktet på hornhinnan och sedan är det en laser som polerar hornhinnan under. Nu för tiden erbjuds även FS-LASIK som använder laser även för att skära bort det översta skiktet av hornhinnan.

Efter att ögat sköljts läggs locket tillbaka ovanpå och läker av sig själv. Läkningsprocessen går snabbare med Lasik och båda ögonen kan opereras på samma gång. Du kan få en lapp för ögat att sova med den första veckan.

lasek-och-lasikEfter operationen

Du får inte köra direkt efter operationen. De första timmarna kan du känna att det svider i ögat och de första dagarna kan du se dimmigt. Den första veckan ska du behandla ögat med antibiotikadroppar för att minska risken för infektion.

Risker

Den största risken med laserbehandling är att synfelet inte alltid korrigeras helt. Det händer i ungefär 5% av fallen. Det är vanligast om du har ett starkt synfel innan operationen. DÅ kan du behöva ombehandlas.

Sällsynta biverkningar är bländningsfenomen i mörker och försämrad kontrastseende. Infektionsrisken är mycket liten om du använder antibiotikadroppar en vecka efter operationen.

Pris

Priset för operationen får du betala själv. Däremot kan du använda dig av ett bruttolöneavdrag från din arbetsgivare. Då behöver du inte betala skatt på den del av din lön som du använde för att betala för operationen. Beroende på vilken klinik du vänder dig till kan det kosta mellan 20 000 – 35 000 kronor.