Vagel

En vagel i ögat ser ut som en liten svullen röd böld vid ögat som ömmar. En vagel är inte farlig och går över av sig själv.


vagel

En vagel är en inflammation i en talgkörtel i ögat. Foto: Andre Riemann

Orsaker till att vagel bildas

En vagel i ögat orsakas av en infektion i en talgkörtel. Detta eftersom en bakterie kommit in i körteln.

Du har större risk att drabbas av detta om du har torra ögonlockskanter, akne, om du kliar dig i ögonen ofta eller har pollenallergi.

Yttre och inre vagel

Det finns två olika typer av vaglar. Det som skiljer dessa åt är var de är placerade någonstans. Den yttre vageln sitter på ögonlockskanten medan den inre vageln sitter djupare in under ögonlocket.

Behandling vid vagel i ögat

En vagel i ögat försvinner av sig själv. Hur lång tid detta tar varierar. Oftast är den borta inom ett par veckor.

De första dagarna är inflammationen är värst och det kan även kladda i ögat. Men dessa symptom blir bara mildare och mildare därefter.

Badda med varmt vatten

För att påskynda läkningen kan du tvätta rent genom att fukta en bomullstuss med varmt vatten och badda mot vageln.

Salva

Vid stor rodnad och svullnad kan bakteriedödande ögonsalva hjälpa. Om du ofta drabbas av vaglar kan du behöva smörja ögonlockskanterna med mjukgörande salva som går att köpa på ett apotek.

Klämma vagel?

Den inflammerade körteln brister ofta av sig själv. Då kommer det ut lite var och blod. Tvätta det med rent vanligt vatten.

Operation

Efter att en vagel har gått ner kan det ibland finnas kvar en liten knöl som inte gör ont. Denna knöl kallas för chalazion och försvinner av sig själv med tiden. Men ibland kan det ta väldigt lång tid.

Har du därför kvar knölen efter ett halvår kan du söka vård för att operera bort den.